miercuri, 4 noiembrie 2009

O CHINEZOAICA, GHIMBIR SI UN PORC CARAMELIZAT


Una dintre caracteristicile preparatelor chinezesti este combinarea gusturilor. Aici, dulce, iute, acrisor.

Ingrediente:

- 300 gr. carne de porc, o ceapa, 1 cm ghimbir, 50 gr. zahar, 100 gr. apa, 1 catel de usturoi, ulei, 1 ardei iute rosu, orez, 1 ardei iute verde, 1 lingura cu sos de soia, 1 lamaie.

Mod de preparare:

Se taie carnea cubulete, se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajeste carnea la foc iute amestecand mereu. Se toaca usturoiul, ardeiul iute verde, ghimbirul. Ceapa se feliaza subtire. Toate se adauga peste carne si se dinstuie la foc mic.

Se spala orezul si se fierbe. Se strecoara si se aseaza in farfurii. Sosul se prepara punand intr-o cratita zaharul cu apa si se fierbe la foc mic pana se topeste, capata o culoare mai inchisa si se ingroasa. Se adauga sos de soia, suc de lamaie si se mai fierb toate putin.

Se adauga sosul peste carne, se rade coaja de lamaie (de preferabil verde), condimentul chinezesc (vezi reteta anterioara) si se mai caleste putin. Totul se pune peste orez si se orneaza cu ardeiul uite rosu taiat rondele si cateva frunze de patrunjel.